Nyhedsbrev September 2024

Kære medlemmer

 

Skoleåret er skudt i gang, og det er føles lidt som fra 0 til 100 – skudt ud af en kanon 😊.

 

Vi har fået en del nye kollegaer – især i Sorø, og jer vil vi gerne byde rigtig meget velkommen i foreningen. Vi håber, at alle jer ”gamle” vil tage godt imod. Vi har et arrangement for nye medlemmer 12. september, så spørg gerne din nye kollega, om vedkommende er opmærksom på det.

 

Vi er desværre kastet ud i nogle dilemmafyldte sager her i begyndelsen af skoleåret. Det drejer sig om, at nogle lærere oplever, at børn og forældre optræder så grænseoverskridende overfor dem, at arbejdsmiljøet er truet. Selv om vi er enige med skolelederne om, at der har fundet utilstedelig adfærd sted, er deres handlemuligheder begrænsede, og vi kommer i vores optik til at ”skulle finde os” i for meget. Modsat kommer vores kollegaer ud i alvorlige situationer, som sagtens kunne have været undgået, hvis børnene havde holdt sig inden for skiven. Netop dette dilemma har vi nu valgt at gå videre til den politiske ledelse i Danmarks Lærerforening med, samt til vores lokale forvaltninger. I Ringsted er ”Sammen om skolen” – altså både borgmester, direktører, udvalgsformand, BUPL og Skolelederforeningen enige om, at kommunikation i og omkring skolen skal være et indsatsområde, da alle oplever udfordringerne. I Sorø bliver der også arbejdet med den problematik i forbindelse med arbejdsmiljøindsatsen, idet indsatserne handler om ”høje følelsesmæssige krav i arbejdet og ”kommunikation”.

Se også Folkeskolen, hvor både Mattias Tesfaye, DLF-advokat Camilla Bengtson og ”vores egen” Thomas Andreasen berører begrebet ”Fysisk guidning” – sidstnævnte her: Hver tredje lærer tør ikke røre ved eleverne (folkeskolen.dk)

 

Budgetprocessen er i fuld gang i kommunerne. I Sorø foreslår administrationen skolestruktursændringer og Ringsted sparer kraftigt på specialområdet, så vi mærker overhovedet ikke, at økonomiaftalen burde have givet os et større råderum. Det er simpelthen leg med tal fra ende til anden, og det er naturligvis noget, vi laver høringssvar omkring.

 

Arbejdet med opgaveoversigterne er ikke slut endnu. De er blevet bedre efter en ihærdig indsats, men vi giver ikke op på at arbejde videre med dem. Foreløbig samler vi dem alle ind og arbejder videre med TR’erne omkring dem mhp at gøre dem endnu mere anvendelige. Opgaveoversigten fortæller noget om arbejdets karakter. ”Komme-gå”/Aulakalender, (eller hvad man nu bruger på skolen for at kunne registrere arbejdstiden) – fortæller noget om arbejdets placering. Hvis de to dokumenter ikke passer sammen, og du ikke kan gennemskue det, er der noget galt, som kræver en opmærksomhed.

 

Hvis du generelt har brug for at kunne overskue dit arbejdsliv,  har vi stadig flere lærerkalendere, så skriv gerne til 050@dlf.org, så reserverer vi en til dig 😉.

 

Vi genfremsender vores ”Opmærksomheder på overenskomstrettigheder” til jer, og vi lægger dem også på vores hjemmeside. Den er på side to af dette nyhedsbrev.

 

 

 

 

Mange sensommerhilsener fra kredsstyrelsen i Ringsted-Sorø Lærerforening

 

 

Generelle opmærksomhedspunkter om arbejdstid til medlemmer, TR’er og ledere:

 

Retten til 175 timers nedsættelse af arbejdstiden med fuld pensionsindbetaling. I FAQ’en står Af hensyn til skoleårets planlægning er det hensigtsmæssigt, at skoleledelsen orienterer relevante medarbejdere om retten. Retten indtræder fra den normperiode, den ansatte fylder 60 år. Retten til de 175 timer kan kombineres med yderligere nedsættelse af beskæftigelsesgraden til fx 80 %. Ivar, vores konsulent har et regneark, der kan håndtere dette.

Nedsat tid. Ved ønske om nedsat tid skal der være opmærksomhed på, at det i udgangspunktet aftales for et eller to år med tilbagevenden til oprindelig beskæftigelsesgrad. Se overenskomstens § 15.

Tryghedspuljen. Er du blevet opsagt, men er endnu ikke fratrådt din stilling? Søg støtte til fx kompetenceudvikling, efteruddannelse eller karrieresparring. https://vpt.dk/tryghedspuljen

Omstillingsfonden. Her kan ansatte søge om midler til efteruddannelse. Op til 10.000 kr. efter først-til-mølle princippet.  https://ufm.dk/uddannelse/institutioner-og-drift/okonomi/puljer-og-fonde/veu-omstillingsfond

Omsorgsdage. Læs om det her https://www.dlf.org/loen-og-vilkaar/barsel-og-boern/omsorgsdage

Seniordage. Læs om det her https://www.dlf.org/loen-og-vilkaar/senior-og-jubilaeum

Fritvalgsordningen på det kommunale område. Ved ansættelse i ny stilling skal den ansatte tage stilling til anvendelsen af fritvalgstillægget. Enten som løndel eller som en forhøjelse af pensionsprocenten. Valget kan ændres en gang årligt inden 1. oktober med virkning fra førstkommende 1. januar. Der kan lokalt være aftalt mere fleksible ordninger.

Afholdelse af udskudt ferie/erstatningsferie. Læs om det her https://www.dlf.org/loen-og-vilkaar/ferie/syg-foer-eller-under-din-ferie

Ved sygdom inden ferien påbegyndes, har du ret til at få erstattet alle feriedagene. Læs mere om erstatningsferie her https://www.dlf.org/loen-og-vilkaar/ferie/syg-foer-eller-under-ferie/

6. ferieuge. Hvordan vil du bruge den?

Det høje undervisningstillæg over 750 timer. Det høje undervisningstillæg for timer over 750 for en ansat på fuld tid beregnes på baggrund af det samlede undervisningstimetal fra opgaveoversigten. Tillægget udbetales med 1/12 hver måned. For deltidsbeskæftigede, tidsbegrænset beskæftigede i kortere tid end normperioden og ved til- og fratræden midt i normperioden laves der beregning efter bilag 2 til overenskomsten. Ivar har også et regneark til dette.

Løntjek. Vi følger organisationernes løntjekkampagne i efteråret og tjekker i øvrigt lønnen på forespørgsel. Ivar har et regneark, som opdateres ved hver aftalt lønstigning og sendes ud til TR’erne i InSite. Andre er velkomne til at få det til inspiration. Arket skal kun opdateres med den nye reguleringsprocent og de nye satser på løntrinnene.

Medregnet anciennitet fra før fuldendt læreruddannelse med virkning fra 1. april 2024. Vi skal i samarbejde med arbejdsgiverne have fundet frem til alle, som måtte blive eller allerede er berørt af denne ændring. Hvis du har arbejdet på læreroverenskomst før endt uddannelse, så kontakt din TR, leder eller kreds.

 

Emner

Målgruppe